Civil oldalról kapott kihívót Miskolc jelenlegi polgármestere a júniusi helyhatósági választásokra. A Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete bejelentette: Tóth-Szántai Józsefet indítja polgármesterjelöltként. A miskolci Rádió M vezetőjeként a média világából érkező polgármesterjelölttel az indulásának okairól és városvezetői terveiről beszélgettünk.

A polgármester-jelölését bejelentő videójában úgy fogalmaz, „mindannyian érezzük, hogy valami nem jó a városban”. Mi nem jó?
Amit minden miskolci érez és tapasztal a mindennapjaiban. Kezdjem sorolni?

Igen. 
Romokban a tömegközlekedés. Közel tízezren költöztek el a városból az elmúlt négy évben. Egymás után zárnak be az üzletek a főutcán, és ami még működik, ami még épül, a helyi vállalkozók kitartásának és lokálpatriotizmusának az eredménye. Nagy köszönet nekik ezért! Az utóbbi évek látványos városfejlesztési projektjeit, az avasi kilátó felújítását, a tapolcai parkfelújítást, amiket mostanában adtak át, még az előző városvezetés indította el. Miskolc az egyetlen város, ahol, ha átadnak egy útfelújítást, nem kisebb, hanem nagyobb lesz a dugó. Mindenki látja, mi történt a Dayka Gábor utcánál. Közben az önkormányzat hetekkel az átadás után közleményben szólítja fel a saját osztályát, hogy tegyen végre valamit a dugók ellen. Mi történik itt? Ők nem ebben a városban élnek? Ami azonban ennél is rosszabb, hogy elmaradtak a városrész-rehabilitációk; úgy tűnik, szétesett a Nagy-Miskolc terv.

Miért gondolja ezt?
Bizonyára ön is látta a szavazást a Facebookon azzal a kérdéssel, hogy mikor fejlődött jobban a város: Káli Sándor, Kriza Ákos vagy Veres Pál vezetése alatt. 

Legutóbb négy és fél ezer szavazatnál láttam az oldalt, akkor közel háromezer miskolci szavazott úgy, hogy 2010 és 2019 között működött és fejlődött a város a legtöbbet.
Egyetértünk velük, ezt mi is így látjuk.

Ön egy civil szervezet jelöltje. Meg akarja szerezni a kormány támogatását?
Mindannyian tudjuk, hogy „kormány nélkül autót sem lehet vezetni”, nemhogy egy várost. A Fidesz–KDNP kormány eddig sem hátrált ki a város mögül, miért ne támogatna egy modern gondolkodású csapatot?

Miben számítanak rájuk, mi lenne az önök megoldása a város problémáira?
Öt fontos terület van, amiben azonnal lépnünk kell, azonnali változásra van szükség: a tömegközlekedés, a közbiztonság, a köztisztaság, a belváros rendbetétele és a diósgyőri vár befejezése. Először rendet kell tenni, mint otthon. Ki kell takarítanunk. A kampányban szeretnék minél több miskolci családdal személyesen találkozni, hogy olyan legyen a polgármesteri programom, amit a többségük támogatni tud. Nemcsak megszólítani kell a miskolciakat, hanem beszélni kell velük. Szükség van mindenkire: vállalkozókra, gazdasági szakemberekre, civilekre, olyanokra is, akik valamiért elhagyták a várost és fájó szívvel nézik, ami itt most történik. Vissza kell őket hívnunk. Olyan kampányra készülünk, ami legalább olyan modern és újszerű, mint amilyennek Miskolcnak kellene lennie.

A teljes interjút ITT olvashatja.